ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

H Ραδιοφωνική μας Παρέα!
Kαι είμαστε στον αέρα!

Στόχος

Στόχος μας είναι η εξοικείωση των παιδιών με το διαδικτυακό ραδιόφωνο, ως μέσου μαζικής επικοινωνίας που προκαλεί τη φαντασία και δημιουργικότητα τους, η ανάπτυξη δεξιοτήτων τους αλλά και η γνωριμία τους με την ελληνική και ξένη λογοτεχνία,τη μυθολογία και τον πολιτισμό.

 

Περιεχόμενο

Κάθε μάθημα περιλαμβάνει σύντομα στοιχεία ιστορικά που συνδέονται με το ρ/φ (από ρ/φ εκπομπές αρχείου της ΕΡΤ και άλλες που αναδεικνύουν τη σημασία του μέσου). Ψυχαγωγικές παιδικές εκπομπές παλιές και νεώτερες που θα αποτελούν και έναυσμα συζήτησης με τα παιδιά (θεία Λένα, Λιλιπούπολη, Τενεκεδούπολη κλπ) τραγούδια και αποσπάσματα από θεατρικές παιδικές παραστάσεις (Μορμόλης, Οδυσσεβάχ κλπ) και μια ευκαιρία να συνδέσουμε το τότε με το τώρα. Εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους με νέες λέξεις και έννοιες (ετυμολογία, σύνδεση με αρχαία ελληνικά κ.α.). Παρουσίαση αποσπασμάτων από έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και ποιητών παιδικών έργων που μπορούν να ενταχθούν στις εκπομπές που θα ηχογραφήσουμε με τα παιδιά. Μικρές συνεντεύξεις των παιδιών με μεγάλους ή και συνομήλικούς τους.

Θα μάθουν να χρησιμοποιούν την κονσόλα και τα βήματα υλοποίησης μιας εκπομπής. Θα μάθουν τί σημαίνει δημοσιογράφος, ρ/φ παραγωγός, ηχολήπτης, εκφωνητής τις βασικές δηλαδή ειδικότητες του ραδιοφώνου. Θα μάθουν να μιλούν σωστά στο μικρόφωνο, να προετοιμάζουν το κείμενο/α μιας εκπομπής, να επιλέγουν την αντίστοιχη μουσική, τα τραγούδια και να την ηχογραφούν. Να συντάσσουν δελτία τύπου και πάνω από όλα να συνεργάζονται.

 

Οι εκπομπές θα ηχογραφούνται όλες ώστε να μπορούν να τις ακούνε, να επισημαίνουν λάθη και να βελτιώνονται. Τις καλύτερες εκπομπές τους θα τις ανεβάζουμε στην ιστοσελίδα και στο Facebook. Αυτές οι εκπομπές αποτελούν και το υλικό για δημοσιοποίηση των δράσεων και των συνεργατών του Λείριον αλλά και επαφής και γνωριμίας με σημαντικούς ανθρώπους του πολιτισμού.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί και αναρτηθεί στο facebook του Λείριον τρεις ωριαίες εκπομπές με θέμα:


  1. Θάλασσα
  2. Φιλία-ο καλύτερός μου φίλος
  3. Χριστούγεννα στο Λείριον

Το εργαστήρι απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού (ηλικίες 7-12 ετών). Τα μαθήματα γίνονται σε κύκλους των 6 εβδομαδιαίων συναντήσεων με διάρκεια 1 ώρας.

Ειρήνη Γαβαλά

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

gav (1).jpg